Pahira – biljka koja privlači novac

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

U poslednje vreme postaje sve popularnija i sobna biljka pahira (Pachira aquatica), koja je poreklom iz Srednje i Južne Amerike. Ukoliko želite da enterijer svog dnevnog boravka ili kancelarijske prostorije upotpunite divnim, egzotičnim mirisom i izgledom, preporučujemo Vam ovu simpatičnu i jedinstvenu biljku – pahiru. Poznata po svom upletenom stablu i listovima dekorativnog karaktera, pahira je biljka koja zahteva malo pažnje i nege što je čini idealnom za početnike medju uzgajačima biljaka.

pahira

Simbolika i feng šui značenje

Kao bonsai drvo, pahira unosi nesvakidašnju energiju u Vaš dom – veruje se da je pahira, po feng šuiju, biljka koja će Vam doneti sreću i novac! S obzirom na to da se simbolično povezuje sa novcem često se zove i samo drvo novca.

Po feng šuiju, pored novca, donosi zdravlje, sreću i napredak u Vaš život zbog karakteristike pet velikih listova koji simbolišu pet feng šui elemenata (metal, drvo, vodu, vatru, zemlju) – zbog toga se smatra da ima sposobnost da zameni i aktivira slabije elemente ili elemente koji nedostaju u prostoru doma.

Veruje se da ako se u isprepletano stablo pahire stavi kovanica, da će Vam donositi novac, a ako se na nju vežu crvene i zlatne trakice, donosiće Vam sreću. Takodje, ova biljka se smatra idealnim poklonom za poslovne ljude i mladence.

Ako Vas interesuju detaljniji saveti o uredjivanju svog kućnog prostora po feng šuiju, mođeze to pročitati u sledećem na sajtu Zdrava i Lepa.

pahira u kucnim uslovima

Kako je biljka dobila ime

Postoji legenda o tome kako je ova biljka dobila svoj naziv. Naime, siromašni farmer koji je celog života naporno radio i nikako nije mogao da zaradi dovoljno novca je jednog dana na livadi zatekao ovu neobičnu biljku. Pomislio je kako je Bog sigurno čuo njegove molitve i dao mu priliku da se obogati. Kako je saznao da biljka zahteva trud i negu, posvetio je sve svoje vreme uzgajanju. Veoma brzo je porasla i potražnja za njom i on se obogatio, nazvavši biljku po toj priči: Drvo novca.

S obzirom na to da samo ova biljka izvozom na Tajvanu donosi stotine miliona dolara, nije ni čudo što je dobila takav naziv.

Ova biljka zaista odaje utisak lepote i unikatnosti. Njen jedinstven izgled upotpunjavaju:

 • Predivno isprepletano stablo (bila to reč o malom bonsai drvetu ili stablu od čak dva metra)
 • Listovi istaknute zelene boje, kojih simbolično na svakoj grani ima po 5
 • Zanimljiv cvet krem-bele boje skupljen u metličast oblik
 • Dug, ovalni, zelenkasti plod koji podseća na kokosov orah
pahira
Izvor: Pinterest

Pravilna nega pahire

Pahira, još poznata i kao vodeni kesten, u svom prirodnom staništu doseže visinu i do 18 metara, dok u kultivisanim uslovima može dostići najviše 0.6 – 2 metra. Pored svog egzotičnog izgleda i simbolike, poznata je i po tome što su joj cvetovi, listovi i plodovi jestivi.

Pored toga što je izuzetno atraktivna, pahira je takodje i veoma jednostavna za održavanje:

 1. Leti zahteva veću kolišinu vlage
 2. Poželjno je skloniti je sa direktnog sunca (da se listovi ne bi isušili)
 3. Zemlju u kojoj je uzgajate treba pomešati sa peskom i perioditom, radi raskošnijih i životnijih cvetova
 4. Treba je presadjivati svake godine na proleće
 5. Zbog plitkog korena, ne zahteva veliku saksiju
 6. Tokom zime je otporna na suv vazduh (što je takodje čini savršenom za kancelarijske uslove)
 7. Otporna je na bolesti ali treba se čuvati paukova i grinja

Svetlost, temperatura i zalivanje

Proleće – leto

Jesen – zima

Svetlost

Pahiri izuzetno odgovara indirektna izloženost suncu (u suprotnom dolati do opekotina na listovima) i savetuje se izlaganje pored zapadnog prozora S obzirom na to da je zimi biljci potrebna monotona izloženost dnevnom svetlu, savetuje se da je držite u blizini istočnog prozora

Temperatura

Idealna temperatura u ovo doba godine podrazumeva nešto izmedju 16 i 24 stepena Savetujemo da tokom zime ne dozvolite da temperatura padne ispod 14 stepeni

Zalivanje*

Poželjno je zalivati pahiru otprilike jednom u 2-3 dana, ustajalom mlakom vodom Zimi prolazi kroz fazu mirovanja te zahteva manje zalivanja izmedju kojih zemlja treba biti dobro prosušena

*Izmedju svakog zalivanja proverite da li je zemlja i dalje mokra – ako jeste, prerano je za zalivanje i treba se još malo prosušiti, dok zimi treba da bude gotovo skroz prosušena.

mala pahira bonsai

Idealna prihrana

Kada se uzgaja pahira, bitno je koristiti laganu podlogu kojoj se po potrebi može dodati pesak zarad postizanja efekta drenaže. Za podlogu se savetuje da koristite manje kiselu zemlju, koja obavezno treba biti rastresita (da bi biljka mogla lepo da upije đubrivo i dodatne sastojke koje biste dodavali u zemlju). Ukoliko listovi požute i opadnu, ubrzo će biti zamenjeni novim.

Presađivanje

Presađivanje je idealno vršiti svake godine u proleće, koristeći saksiju sličnih dimenzija kao što ste koristili za prvu biljku. Poznato je da pahira ne zahteva previše prostora u saksiji i čak joj odgovara da ona bude plića, da bi kratak koren upio što više vode. Prilikom presađivanja u rastresitu zemlju treba dodati pesak radi boljeg ukorenjavanja.

presadjivanje pahire
Izvor: Pinterest

Orezivanje

Orezivanje se obično vrši zimi kada postane suviše velika, da suvi listovi i grane ne bi zauzimali prostora ili čak štetili glavnom stablu. Pahiru treba orezivati oštrim nožem, i to samo skidati bespotrebne i suve grančice bez listova (ili one na kojima su listovi potpuno suvi). Takođe ako želite da je razmnožavate putem sadnica, možete odseći suvišne a zdrave grančice i zasaditi ih kao novu biljku. Ukoliko vam se na dnu stabla pojave male zelene klice, preporučuje se da i njih odrežete skalperom i zasadite kao nove. Kasnije u tekstu možete pročitati detaljnije o razmnožavanju pahire putem orezivanja.

Da bi izgledala zdravije, pahira traži prehranu jednom u dve nedelje tokom vegetacionog perioda (koji traje od početka marta pa do kraja jeseni, nakon čega ulazi u fazu mirovanja zimi).

orezivanje pahire
Izovr: Pinterest

Razmnožavanje pahire

Popularno je razmnožavanje semenom, reznicama i margotiranjem (vegetativni način razmnožavanja). Razmnožavanje semenom je jednostavno

 • seme treba zasaditi u rastresitu zemlju u srednje velikoj saksiji,
 • okrenuti je ka suncu
 • zalivati kad primetite da je zemlja prosušena.

Prilikom razmnožavanja reznicama, savetuje se da se:

 • lisna drška potopi u vodu
 • za oko dva meseca, formiraće mlade korenčiće
 • Nakon toga je možete posaditi u zemlju
 • I uživati u svojoj novoj biljci

Razmnožavanje margotiranjem:

Obično se ova vrsta razmnožavanja praktikuje kod biljka koje su previsoke, a da biste uspešno to obavili potrebno je da:

 • Napravite rez 15 – 30 cm od vrha grane (peteljke lista)
 • Zarad bržeg razvoja korena možete naneti hormon rasta na rez, i obaviti ga plastičnom kesivom sa oko dve šake supstrata
 • Nakon formiranja korena odsecite granu i posadite je na željeno mesto

pahira u saksiji

Bolesti biljke

Pahira važi za biljku koja nije preterano osetljiva na bolesti i štetočine, a problemi koji se najčešće javljaju, su usled nepravilne nege – najčešće zbog preteranog zalivanja (ukoliko primetite da listovi prečesto opadaju i brzo žute, to može biti znak da prečesto zalivate svoju biljku).

Pored toga, uobičajene štetočine su grinje i pauci. Kako biste ih sprečili da napadaju Vašu biljku, preporučuje se da prilikom zalivanja prskate listove mlakom vodom.

Gde pahira najbolje uspeva

U poslednje vreme ova biljka je najpopularniji izbor sobnog (bilo kućnog ili kancelarijskog) cveća. S obzirom na to da zahteva malo nege i posvećenosti, idealno je društvo za radnu prostoriju – veruje se da idealni radni uslovi podrazumevaju svež vazduh i hladne boje (koje pahira pruža svojim velikim zelenim listovima). Osećaj upotpunjenog kancelarijskog ili sobnog enterijera, može Vam pomoći u uspostavljanju mirne i radne, ispunjene atmosfere, i zato Vam savetujemo da što pre nabavite ovu biljku.

Svojim upečatljivim izgledom, ulepšaće Vaše okruženje i boravak u prostoriji zasigurno učiniti prijatnijim.

pahira
Izovr: Pinterest

Različite vrste pahire

Iako je najrasprostranjenija i najpoznatija vrsta pahire “Pachira aquatica”, postoji još nekoliko vrsta u okviru ovog roda biljaka:

Pachira emarginata

Odlikuje se izduženim srcastim listovima i manje razgranatim cvetom

Pachira glabra

Odlikuje se običnim razgranatim stablom i većim brojem listova

Pachira insignis

Ova vrsta takodje nema uvijeno stablo ali cveta brže i uspešnije od pachira aquatica vrste

Pachira quinata

Ovu vrstu odlikuje bodljikavo stablo i razgranatiji cvet

S obzirom na to da su sve ove vrste bonsai drveće, uzgajaju se i razmnožavaju na isti način, i jedino se razlikuju u izgledu.

pahira prodaja cena

Prodaja pahira

Ovu biljku možete naći kod nas, u cvećati elite. Nadamo se da smo ovim tekstom olakšali odabir savršene sobne biljke za Vaš dom, i ukoliko imate dodatna pitanja možete nam ih postaviti preko telefona na broj: 0113165988

Cena pahira

Cena pahire zavisi od vrste i veličine biljke. Za više informacija kontaktirajte nas i mi ćemo Vam rado pomoći.

Vaša,

Cvećara Elite

 

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku