Krasula – stablo novca

Vreme čitanja : 7 minuta
Tabela sadržaja

Ova biljka, poznata kao “stablo novca”, poreklom je iz Južne Afrike. Prepoznatljiva je po svojim krupnim, tamnim listovima i debelim granama raznolikog oblika i teksture.

Krasula je veoma jednostavna za održavanje. Pogodna je za uzgoj u vrtu kao i u zatvorenom prostoru. U toplijim krajevima, krasula može izrasti u prelepi, bujni grm koji može dostići visinu i do 3 metara, a u hladnijim područjima, uglavnom se uzgaja kao kućna biljka, dok nijanse ružičastih i belih cvetova ostavljaju očaravajući utisak.

Po nekim verovanjima, krasula treba biti pozicionirana blizu ulaznih vrata zbog verovanja da donosi novac u kuću. Ova biljka je takođe poznata i kao biljka prijateljstva, pa se često poklanja dragim osobama uz verovanje da se tako pokazuje zahvalnost prijatelju, na taj način im pokazujete da želite da sa njima podelite bogatstvo i prosperitetnu budućnost.

krasula
Izvor: Pinterest

Kako uzgajati krasulu

Krasula je idealna biljka koja se može uzgajiti u saksijama u zatvorenom prostoru. Za pravilan razvoj ove biljke u saksiji treba voditi računa o količini sunčeve energije koju biljka prima. Da biste podstakli rast krasule, pozicionirajte je na neko osunčano ili jako osvetljeno mesto tokom leta i jeseni.

Ukoliko je krasula bila na nekom hladnijem i tamnijem mestu, izlaganje suncu treba biti postepeno, kako ne bi došlo do spaljivanja listova. Takođe, ne stavljajte je iza stakla na punom suncu, već je premestite na spoljašnje osunčano mesto ili na mesto koje prima jaku svetlost ali nema direktnog sunca, to će sačuvati krasulu od isušivanja.

krasula
Izvor: Pinterest

Pravilno zalivanje krasule

Jedna od prednosti krasule jeste što zadržavaju vodu u svojim listovima pa nije potrebno mnogo čestog zalivanja, što je čini veoma nezahtevnom biljkom za održavanje. Izbegavajte prekomerno zalivanje biljke!

Treba voditi računa da se zemlja između dva zalivanja dobro osuši i drenira. Takođe, smanjite zalivanje zimi, jer krasula ne podnosi tlo koje na duži vremenski period ostaje hladno i vlažno, na taj način se smanjuje mogućnost pojave odumiranja korena biljke. U letnjem periodu, krasula zahteva češće zalivanje kako ne bi došlo do opadanja lišća. Ako uzgajate krasulu u saksiji, imajte na umu da je potrebna veća količina vode nego kada su na otvorenom.

Đubrenje krasule

Krasula je sporo rastuća biljka, pa joj nisu potrebne velike količine hranljivih materija. Koristite univerzalno organsko đubrivo sredinom proleća, jer je to period aktivnog rasta krasule.

Najpogodnije vreme za orezivanje krasule

Kako bi krasula ostala zdrava i kompaktna potrebno je povremeno orezivanje. Kada primetite da krasula postaje sve bujnija, a njen izgled gubi oblik i lepotu, ne libite se da je orežete. Ova aktivnost ne zahteva ulaganje velikog napora i vremena, sve što Vam je potrebno su univerzalne makaze za orezivanje biljaka i ideja o idealnom obliku Vaše biljke. Orezivanje je najpogodnije obaviti u proleće ili neposredno nakon cvetanja.

orezivanje krasule
Izvor: Pinterest

Kako se razmnožava krasula

Krasula se razmnožava:

 • semenom ili
 • reznicama.

Razmnožavanje semenom

Seme je najbolje saditi u proleće, leto ili jesen na mestima koja su zaštićena od smrzavanja. Razmnožavanje semenom je veoma spor proces. Seme krasule posejte na proleće ili leto, izbegavajući direktno izlaganje suncu.

Seme obično krene da klija nakon 1 do 3 nedelje. Sadnice možete presađivati u pojedinačne saksije kada se pojavi najmanje 3 lista. Takođe ih možete povremeno naprašiti fungicidom kako bi krasula bila zaštićena.

Razmnožavanje reznicama

Reznice se izrezuju tokom čitave godine, ali najbolje ukorenjavanje se postiže tokom leta. Metoda razmnožavanja krasule putem reznica je najuspešnija ukoliko izaberete zdravu stabljiku krasule. Odvojite je od glavnog dela biljke vodeći računa da krasula ne bude oštećena. Postavite stabljiku u hranljivu mešavinu tla, vodu smanjite na minimum dok ne dođe do ukorenjavanja.

Period cvetanja krasula

Period cvetanja krasula je proleće i leto. Neke sorte ove biljke imaju cveće, dok su neke vrste izgledaju elegantno i zanosno i bez razvijenog cveća. Ako ste ljubitelj cveća i prepoznajete otmenost ove biljke, stilizovanje krasula je pravi posao za Vas.

cvetanje krasule
Izvor: Pinterest

Štetočine koje mogu napasti krasulu

Krasula može biti napadnuta različitim štetočinama, kao što su maelybugs ili paukovo grinje. Neka Vas to ne brine, ovi štetnici su veoma jednostavni za kontrolu i sprečavanje.

 1. Maelybugs- nazivaju se još i “vunasta uš”, ovi paraziti stvaraju bele mrlje na lišću. Otklanjanje ovih štetočina ne predstavlja naporan i težak posao. Upotebite pamučni tampon ili četkicu natopljenu alkoholom i trljajte zaražene delove biljke. Ukoliko primetite štetu koje su ove štetočine napravile, a ne vidite same bube, to znači da su se one nastanile u predelu korena biljke. U tom slučaju, krasula treba biti uklonjena iz svoje saksije, koristite standardne pesticide kako bi Vaša krasula bila oporavljena. Više o ovim štetočinama i njihovog uklanjanja možete pročitati na sajtu brimissa.
 2. Paukovo grinje – ako na biljci primetite grinje ili bele mrežice, krasula treba biti očišćena što pre. Najbolje je da biljku izdvojite od drugih biljaka kako se štetočina ne bi dalje širila na ostale biljke. Najbolje rešenje kako bi se krasula oporavila jeste da je prskate insekticidom ili je operete u ovom rastvoru. Nekoliko nedelja posle ovog tretmana, krasula će apsorbovati otrov u svoj sistem i tako će ove štetočine isisavanjem biljnog soka biti otrovane.
biljne stetocine
Izvor: Pinterest

Zanimljive činjenice o krasuli

 • Krasula je zbog svoje tamnozelene boje lišća u svetu poznata i kao biljka Žad.
 • Kornjače vole jesti lišće krasule, a mnoge ose prave gnezdo na krasuli.
 • Koren biljke krasule pomešan sa gustim mlekom je deo prehrane mnogih afričkih plemena.
 • Listovi krasule se koriste u lečenju dijareje, epilepsije i za prečišćavanje organizma.
 • Većina biljaka tokom dana otvara svoje “stomake” (male pore na površini listova) za apsorbovanje ugljen dioksida. Na taj način zadržavaju vodu u listovimu, pa u periodu ekstremnih suša, krasula neće rasti, ali će ostati zdrava i zaštićena od potpunog isušivanja.
 • Na dalekom istoku, Nemačkoj i u SAD-u, tradicionalno se uzgaja u porculanskim saksijama sa “lavovim nogama” zbog verovanja da je treba kraljevski tretirati, jer predstavlja biljku koja privlači novac.
 • Plod ove biljke je mala kapsula koja sadrži minijaturna semena.
 • Dugogodišnja biljka koja može dostići i do 2 godine starosti.

  krasula drvo novca
  Izvor: Pinterest

Koje sve vrste krasule postoje

Postoji mnogo različitih sorti ove predivne biljke, izdvajamo Vam najpoznatije koje će Vas sigurno zadiviti!

Đavolji rogovi

Krasula “Đavolji rogovi” je jedna od najpoznatijih vrsta ove biljke. Formira sočne sokove na dugom, tankom i šiljastom lišću koja se šire iz središta biljke. Ivice listova su u nijansama crvene boje zbog izloženosti jakom suncu. Cvetaju u belo- zelenim cvetovima od proleća do početka leta.

Svetlost: puno sunce.

Zalivanje: temeljno zalivanje kada je zemlja suva na dodir. Izbegavajte da se voda dugo zadrži u vodi kako biste izbegli truljenje.

Zemljište: dobro drenirano.

Kotiledonis

Ova krasula je nisko rastuća biljka poreklom iz Južne Afrike. Poznata je po ravnim sivozelenim listovima koji su prekriveni sitnim dlačicama. Ivice listova su ljubičaste ili crvene boje. Čitavo lišće ove biljke može postati crveno, ako je krasula pod stresom na hladnim temperaturama.

Svetlost: puno sunce.

Zalivanje: temeljno zalivanje kada je zemlja suva na dodir. Izbegavajte prekomerno zalivanje u zimskom periodu.

Zemljište: dobro drenirano.

Krasula Perforata

Prepoznatljiva po svojim trouglastim listovima, što je čini veoma unikatnom biljkom. Dovoljno izlaganje suncu omogućiće da Vaša krasula zadobije ružičastu boju na ivicama listova. Veoma je netolerantna prema mrazu i hladnom periodu. U proleće može podariti sitne bele cvetove.

Svetlost: puno sunce, u delimičnom hladu.

Zalivanje: potrebno je redovno zalivanje, između dva zalivanja sačekajte da se zemlja osuši.

Zemljište: dobro isušeno.

Tigrova vilica

Listovi ove vrste krasule su debeli, trouglasti i svetlo zeleni, mogu zadobiti ljubičastu boju ako su dovoljno izloženi suncu. Na rubovima lišća, nalaze se vertikalni, mekani, beli zubi koji liče na tigrove čeljusti. Ova krasula može proizvesti svilenkasto, žuto cveće.

Svetlost: traži puno sunca.

Zalivanje: potrebno je redovno zalivanje.

Zemljište: dobro isušeno.

Krasula Orbikularis

Krasula čiji su listovi uski, ravni i eliptični. Boje se kreću od svetlo do tamno zelene, sa ljubičastom nijansom na donjoj strani. Cvetovi su uglavnom bele ili crvene boje i pojavljuju se u periodu od juna do novembra.

Svetlost: traži puno sunca.

Zalivanje: potrebno je redovno zalivanje. Prekomerna količina tečnosti može izazvati truljenje.

Zemljište: dobro drenirana, sočna mešavina.

Prodaja krasula

Oplemenite svoj životni prostor prelepim cvetnim kompozicijama koje cvećara Elite nudi. Prepustite se mašti i uživanju, a mi ćemo se potruditi da svaki Vaš san pretvorimo u javu. Posetite našu cvećaru.

Cena krasula

Cena krasule varira od veličine i vrste, stoga nas radi dobijanja najpreciznijih informacija kontaktirajte ili posetite.

Vaša,

Cvećara Elite

Tabela sadržaja

Imate pitanje? Kontaktirajte nas.

Pošaljite nam poruku